dimecres, 8 de novembre del 2017

MARIA LA JUEVA


Va viure entre el Segle I i el Segle III dC a Alexandria, va ser la primera dona alquimista.Considerada com la "fundadora de l'alquímia"
Origen
La identitat de Maria la Jueva ha arribat lleugerament enfosquida. Alguns l'associaven amb Maria Magdalena. Els alquimistes del passat creien que era Míriam, la germana de Moisès i del profeta Aaron, però les proves que donen suport a aquesta idea són escasses.
La referència més concreta de la seva existència es dóna gràcies a Zòsim de Panpolis, erudit alquimista d'Alexandria que al Segle IV dC va recopilar els ensenyaments de molts iniciats anteriors per formar el que va arribar a ser una enciclopèdia de l'art hermètic o Hermetisme.
Jordi Sincel·le, cronista bizantí del Segle VIII, presenta  Maria com a mestra de Demòcrit a qui va conèixer a Memfis (Egipte) en l'època de Pèricles. L'enciclopedista àrab Ibn an-Nadim la cita al seu catàleg de l'any 879 dC entre els cinquanta-dos alquimistes més famosos, per conèixer la preparació del Caput mortum. Els àrabs la van conèixer com la “Filla de Plató”.
També es pensa que “Maria la Jueva”, a més d'un ser personatge real, podria haver estat una signatura emprada per un o diversos alquimistes hebreus anteriors a Zòsim de Panòpolis.
Obres
Se sap que Maria va escriure diversos textos sobre alquímia, encara que cap dels seus escrits han sobreviscut en la seva forma original; no obstant això, els seus ensenyaments van ser àmpliament citats per hermetistes posteriors. La seva principal obra coneguda és “Extractes fets per un filòsof cristià anònim”, també nomenada com a “Diàleg de Maria i Aros sobre el magisteri d'Hermes”, on estan descrites i nomenades les operacions que després serien la base de l'alquímia. La leukosis (blanqueig) i la xanthosis (esgrogueïment), una es feia per trituració i l'altra per calcinació. En aquesta obra es descriu per primera vegada l'àcid de la sal marina i un altre àcid que es pot identificar amb l'àcid acètic. També apareixen diverses receptes per fer or, fins i tot a partir d'arrels vegetals com la de la mandràgora.

Text adaptat: d’Héctor Martinez.(14/11/2017).

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Seguidors

Visites

Popular Post

Blog Archive

Seguidors

- Copyright © Tot[e]s a una -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -