diumenge, 4 de febrer del 2018





Per a parlar del masclisme i de quines actituds ho són, per a no tindre-les, anem  a parlar d’una dona futbolista, Vero Boquete.

Primer aclarirem alguns conceptes.

El masclisme és l'actitud o manera de pensar de qui sosté que l' home és per naturalesa superior a la dona.

Alguns crítics consideren també masclisme la discriminació contra altres persones , com en el cas d'homes homosexuals, com no masculí. Açò podria considerar-se com una actitud misògina, ja que implica un rebuig de tot allò que no siga el considerat masculí.

El masclisme és una ideologia (conjunt d'idees fonamentals que caracteritzen el pensament d'una persona, una col·lectivitat, una doctrina o una època) que engloba el conjunt d'actituds, conductes, pràctiques socials i creences destinades a promoure la negació de la dona com a subjecte indiferentment de la cultura entre altres coses.

En el món es poden trobar diversos exemples de masclisme però aquestos tres són els més clars.

En la família sol ser que l'home mana en la casa, (estructures familiars patriarcals, és a dir dominació masculina).

Discriminacions sexuals (promoció de la inferioritat de la sexualitat femenina com a subjecte passiu o negació del desig femení).
Discriminació econòmica (infravaloració de l'activitat laboral, treballadores de segona fila).

I Verónica Boquete què te a veure en el masclisme, puix és allò que ha patit i pateix com a futbolista. Ho expliquem.

Més coneguda com Vero Boquete (Santiago de Compostela, 9 de abril de1987); és una futbolista espanyola, juga com mitjapunta o segona punta, també juga com a capitana en la selecció espanyola de futbol femenina, actualment  juga al equip del París Saint-Germain (PSG).

Vero Boquete quan era xicoteta no sabia que era possible ser futbolista; ella va dir “La societat és masclista i el món del futbol, encara més”. Per a aquesta xica el futbol és el que li dóna sentit a la seua vida, la seua passió i és allò que li fa que vulga ser millor.

Vero escoltava quan jugava: -Ets una “marimacho”-, pel fet de que la seua vida està al futbol però, pel seu pare qui es entrenador i la seua mare que li donava ànims per a seguir, ella ignorà aquesta expressió. 

Ha estat campiona de la Lliga de Campions amb el Frankfurt i subcampiona amb el Tyresö, i amb la selecció ha jugat 1 Mundial i 1 Eurocopa.

Vero Boquete al nostre país es un es una  icona del futbol, ja que no li importa el que poden pensar els demés i lluita pel que vol aconseguir . Ha jugat en sis països i onze equips diferents.

Aquesta futbolista es quedà fora de la llista de la Selecció espanyola per a la próxima Eurocopa i va emetre un comunicat en els xarxes socials. 

El masclisme  es una forma autoritària d'exercir el poder, la seua majoria exerceix l'home de manera patrimonial, és el que caldria modificar. Aqueix és el motor de la desigualtat i la violència. 

Les dones que aconsegueixen el poder, ho aconsegueixen perquè solen interpretar rols masculins o no posen en discussió la figura pàtriarcal establida.

No us pregunteu, per què un home si i una dona no? Per què els homes si poden jugar a tot el que volen i les dones no?  I, para quan les lleis canviaran per a la igualtat?

Hem de lluitar per a que estes situacions no es repetisquen i la nostra manera de fer-ho és denunciant-les.

Ricardo Torres i Sharick Valencia

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Seguidors

Visites

Popular Post

Seguidors

- Copyright © Tot[e]s a una -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -