dilluns, 29 de gener del 2018

 EL MASCLISME ESPORTIU


“A l’ esport hi ha un masclisme molt greu, una prova és que als canals esportius donen informació sobre els esports practicats per  homes i molt poca informació sobre els esports  practicats per les dones”

Durant aquestos anys la participació de les dones en l’esport ha crescut molt però seguix la desigualtat, per exemple, a les dones  , amb molta freqüència, les diuen que l’ esport que practiquen no és femení i apropiat per que son xiques i moltes coses que nos són gens amables, als xics  no els fan estos tipus de comentaris.
Resultado de imagen de Edurne Pasabán Lizarribar (alpinista)Per exemple , al rugbi a les dones les diuen que són lesbianes per practicar-lo, encara que algunes esportistes denuncien estos comentaris, diuen que practicar eixe esport és la seua millor experiència.
Hi ha un 45% de dones que participaren en els jocs olímpics de Rio, però pareixien que eren invisibles , els seus èxits ocuparen la menor part dels comentaris als mitjans audiovisuals ( radio, televisió...)
En canvi, els homes si han aconseguint  un premi és posa en les portades de les periòdics , en les notícies , en els canals esportius.....
Quan els gimnastes que competeixen amb força , concentració i agilitat son homes i que estan disposats a tindre  un cor musculós, està molt bé, en canvi, a les dones se’ls diu tot el contrari.
Este reportatge pretén fer justícia, parlant d’una esportista que ho donat tot i  que practica un esport que tradicionalment ha estat practicat a soles per homes. Anem a parler sobre una figura molt important que és alpinista, Edurne Pasaban Lizarribar.
Va nàixer a l’any 1973 l’ 1 d’agost al País Basc, va ser molt reconeguda per ser la primera dona que va pujar els catorze cims de vuit mil metres de tot el planeta , en l’any 2010 del 17 maig.
Des de les 17 anys la seua afició era escalar amb els seus pares.
El seu primer treball va ser a l’empresa familiar dedicada a la construcció de maquinària.
A l’any 2001 assolí el seu primer vuit mil , el cim d’Everest.
L’any 2002 i l’any 2003 va assolir varis vuit mils.
L’any 2004 va a participar en una expedició de K2 ella també el seu company van a sofrir congelacions en els seus peus durant el descens.
L’any 2008 va a ser l’única dona alpinista amb Gerlinde Kaltenbrunner i Neves Meroi que van  fer el cim de l’onze dels catorze vuit  mils del món.
A  la fi,  l’any 2009 va  ser la primera dona en assolir 12 vuit mils.
M’agradaria que el masclisme en general i en particular, el masclisme esportiu desapareguera quan més prompte millor.

Kamil El -As 


Fonts Documentals.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Seguidors

Visites

Popular Post

Seguidors

- Copyright © Tot[e]s a una -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -